Hei !!
Tässä nyt kantapään kautta ohjeena kaikille miten hakea asumistukea Ranskassa. Suosittelen lämpimästi tekemään kaikki vaiheet ohjeiden mukaan, sillä itselläni lappu tuli nyt kolmatta kertaa puutteellisena takaisin.
Vaihe 1. Tulosta caf:in nettisivuilta (caf.fr) koko 11 sivuinen "demande d'aide au logement"-paperi ja täytä se. ( Ei siis kannata täyttää netissä koska joudut laittamaan hakupaperin oheen muita liitteitä, luulisin, että käsittely kestää kauemmin <itsellä siis tällä hetkellä mennyt 2 kk> jos liitteet ei ole menneet samaan aikaan hakupaperin yhteydessä virastoon )
Vaihe 2. Ota kopio passista. (jos taloudessa asuu muita henkilöitä "autres personnes vivant à votre foyer", myös heidän passiensa kopiot tulee olla liitteenä. Itse en kuitenkaan ole pyytänyt kämppiksiäni kopioimaan passejaan koska se on mun mielestä aivan naurettavaa ja toivon ettei tätä asiaa jollain ilveellä huomata tuolla toimistossa. Luultavaa on kuitenkin että nuo silmälasikyylät huomaavat että samassa osoitteessa on kolme tyyppiä hakenut asumistukea ja koko paperiläjä tulee taas viivana takaisin)
Vaihe 3. Ota kopio Eurooppalaisesta sairasvakuutuskortista. ( Huom! Jos olet saanut Kelasta väliaikaisen todistuksen sairasvakuutuskortista, siis paperi, jossa on Kelan leima / Sairasvakuutuksen korvaava paperi, se ei missään nimessä käy liitteeksi asumistuen hakemukseen, olen kokeillut. Koska se on kirjoitettu suomen kielellä. (joten en ymmärrä mikä h*******n virka kyseisellä paperilla edes on Euroopassa muissa maissa kuin Suomessa, eikä sitä tarvitse Suomessakaan jos omistaa Kela-kortin)
Vaihe 4. Pyydä vuokranantajaasi täyttämään Attestation de loyer- osa hakemuksesta. (Jos vuokranantajasi on vaikka kusipää eikä suostu täyttämään niin paskempi homma, en osaa antaa neuvoja. Caf:ilta voi hakea tukea niin, että saat summan omalle tilillesi, tai niin että se menee vuokranantajan tilille ja vähennetään vuokrasta. Suosittelen ensimmäistä vaihtoehtoa ellei vuokranantaja ole sitten 100% luotettava mikä täällä päin kai on aika harvinaista........ )
Vaihe 5. Avaa ranskalainen pankkitili, jos sellaista ei ole jo ennestään. Pankkitilin avaaminen onkin sitten jo ihan toinen juttu, en todellakaan osaa antaa minkäänlaisia neuvoja koska itse en edelleenkään ole saanut pankkikorttia omaan tiliini, vaikka tilin sainkin auki (Ongelmana on muun muassa se, että joudun todistamaan asuvani tässä osoitteessa minkä annoin, olen tehnyt tämän vaiheen 2 kertaa enkä tiedä edelleenkään missä vika, joten olen jättänyt asian sikseen, mitä sitä nyt pankkikortilla ihminen tekee...) Vaihtareille suositellaan bnp paribas- pankkia. Pankkitilin avaaminen on ilmaista. Hyvä alku on varata aika pankkiin. Pankissa ei koskaan voi asioida ilman ajanvarausta. Vaiheen viisi jälkeen liitä pankkitilinumerosi hakemukseen, siis "rib". Tämä on erillinen paperilappu sisältäen tilisiirtoon tarvittavat tiedot ja sen saat pankistasi.
Vaihe 6. Liitä hakemukseen Acte de naissance eli syntymätodistus. Jos sinulla on aikaa hukattavana, voit kokeilla hakea etuutta ensin ilman tätä osaa, koska käytännöt eri kaupungeissa eivät ole yhtenäisiä = jokin Caf-toimisto hyväksyy hakemukset ilman tiettyjä liitteitä taikka liitteet korvattuna eri näköisillä paperilapuilla. Jos olet kuullut että näin saattaa olla, kannattaa kaikissa "kunnian ja omantunnon kautta" todistamissasi lapuissa (voit kirjoittaa näitä käsin, esimerkki seuraavassa kohdassa) olla mahdollisimman monta allekirjoitusta ja leimaa, niin menee nuo vannon kautta kiven ja kannon jutut varmemmin läpi. Syntymätodistuksen voisi luultavasti joissakin toimistoissa korvata paperilla, jossa lukee "vannon kunnian ja omantuntoni kautta että olen syntynyt paikassa x päivänä x." Plus vahempien nimet ja kaikkea muuta tärkeää tietoa. Jos haluat olla varma, että hakemus menee läpi, soita Helsingin maistraattiin (ei väliä mikä kotipaikkakuntasi on Suomessa) ja pyydä suoraan ranskankielinen syntymätodistus. Koko puhelu on ohi kahteen minuuttiin. Todistuksen hinta on jotain 30 euron luokkaa. Siihen voi ottaa myös jonkun ihme varmistusleiman, joka on ihan puhdasta byrokratiaa, jonka hinta on 11 euroa, sitä ei Caf:issa erikseen vaadita joten en sitä tilannut tuohon todistukseen. (Voi olla että tämä oli virheliike ja koko paperikasa tulee jälleen kerran kotio uudelleen täytettäväksi)
Vaihe 7. Varallisuuden todistaminen. En osaa antaa neuvoja. Ensin kirjoitin lapun, jossa luki, että minä rouva allekirjoittanut todistan kunnian ja omantunnon kautta että tyttärelläni on tarvittavat varat asua Ranskassa, ja äitini allekirjoitus ja päivämäärä. Lappu tuli viivana takaisin ja menin Caf:in toimistoon jossa virkailija neuvoi minua tekemään lapun uudestaan, kirjoitin että minä allekirjoittanut neiti (oma nimi) todistan kunnian ja omantuntoni kautta että minulla on tarvittavat varat asua Ranskassa, päivämäärä ja allekirjoitus. Caf:in silmälasiakka kertoi minulle hakemukseni olevan kunnossa ja kysyin häneltä vielä kolmeen kertaan onko nyt varmasti joka kohta oikein täytetty ja kaikki liitteet. Vastaus oli myöntävä. Tämän jälkeen parin viikon päästä koko v****n paperinivaska tuli takaisin kotiini postissa ja nyt olen menossa kopioimaan passeja ja muita kortteja uudestaan ja täytän koko 11 sivua ja liitteet mukaan ja ja ja. Varallisuustodistuksen saamiseksi suosittelen soittamaan sekä suomalaiseen pankkiin että verotoimistoon ja tilaamaan kaikki mahdolliset varallisuutta ilmentävät paperit mahdollisimman monella leimalla ja allekirjoituksella ranskaksi (englanniksi, jos ei voi tilata ranskaksi).
Vaihe 8. Olen unohtanut jonkin kohdan, mutta en muista tai mahdollisesti edes tiedä, mitä hakemuksesta vielä puuttuu.
Huomautan myös, että Caf:in toimistoissa jono on yleensä ovelle asti, kannattaa siis mennä aamukahdeksalta. Lillessä toimisto on kiinni järkevästi tiistaisin. Jos et osaa ranskaa, kannattaa kaikissa edellä mainituissa kohdissa asioida ranskalaisen tai kanadalaisen kaverin kanssa, mahdollisuutesi saada kaikki oikein täytettyä ovat tästä huolimatta melko huonot. Jos osaat ranskaa kannattaa virkailijoilta tivata viimeiseen pisteeseen asti että onko kaikki oikein vai ei, siltikin virkailijan vastaus on melko varmasti väärä. Aina voit yrittää.
Kaiken tämän jälkeen, jos onnistut saamaan sen parisataa euroa tilillesi kuukaudessa, ONNITTELEN !!! Espanjalainen vaihtarikaverini on ollut täällä syyskuusta ja yrittää edelleen täyttää annettuja vaatimuksia tuen saamiseksi. Jos haluat päästä helpommalla, niin en suosittele valitsemaan vaihtokohteeksi Lilleä, sillä en ole kuullut missään muussa kaupungissa Caf:issä asioinni olevan näin vaikeaa.
Mutta onneksi aurinko paistaa ja rahaa on kuin roskaa, joten mitä sitä nyt yhdellä parisatasella tekisi : D Kouluakin on niin vähän että eihän tässä olisi edes muuta tekemistä kuin täytellä lappuskoja (: VIVE LA FRANCE !!
-Heini
Hehee ranskalaista byrokratiaa parhaimmillaan :D Tohon varallisuuden todistamiseen mulle riitti myös suomalaisesta pankista pyytämäni lappu, jossa pankki todisti mulla olevan riittävät varat tilillä. se lappu oli mulla englanniks. Mulla ei ollu sitä syntymätodistusta ja aloin saamaan sitä caffia syyskuusta alkaen, mutta kas kummaa nyt helmikuussa ne yhtäkkii alko kirjeel pyytään mua lähettää tän syntymätodistuksen, vähä viiveel :D ja sen saa tosiaan kirkkoon kuuluva ilmaiseks seurakunnalta ranskan kielisenä mut se on vaa 3 kk voimassa. outoo jotenki et syntymätodistus voi vanhentua.. :D
VastaaPoistaMä tilasin ton ranskankielisen syntymätodistuksen Helsingin Maistraatista, hintaa sille tuli 25 euroa. Kyllä nyt tuntuu että jos ei mene hakemus läpi niin luovutan : D Oikein paperiparatiisi. Justiin puhuttiin että kuinkahan paljon kopiopaperia ja tulostusmustetta Ranskassa kuluu vuosittain pelkkien hallinnollisten asioiden pyörittelyyn. : D
VastaaPoista