sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Sopimusoikeuden oppitunti ja opiskeluasioita

Eli nyt siis tän vuokrajupakan lopputulemana voisin vähän niinkun nololla mielellä myöntää, että ilmeisesti Tampereen yliopiston sopimusoikeuden kurssilta ei jäänyt mitään käteen, kun kaikki pitää oppia kantapään kautta. Kyllä se elämänkoulu opettaa jos ei koulussa opi. Onneksi vuokrasopimuksen puuttuminen kokonaan on vuokralaisen kannalta suotuisa tilanne verrattuna siihen mitä se on vuokraisännälle. Sopimusoikeuden peruskulmakivenä voisi ehkä pitää sitä, että sopimusta tehdessä sopimuksen muoto- ja sisältövaatimukset täyttyvät (yleensä aina kirjallinen sopimus allekirjoituksin, ja sovitut asiat on mainittu sopimuksessa)

Tässä kaikille oikeustieteen opiskelijoille pieni case-study koskien kysymystä vuokrasopimuksen olemassaolosta. Lähtötilanteena on molemminpuolinen sähköpostiviestittely; viesteissä on keskusteltu alustavasti vuokran määrästä, vuokra-ajasta ja asunnon kalustuksesta. Tämän jälkeen viestien pohjalta on tehty vuokrasopimus, jossa ei kuitenkaan ole lukenut vuokran suuruutta tai päivämääriä, vaan ainoastaan kalustus ja asunnon osoite sekä sopimusosapuolet. Vuokrasopimukseen ei ole laitettu nimikirjoituksia. Vuokrasopimuksen puutteellisuus on johtunut vuokranantajan erehdyksestä toimittaa eräs vuokrasopimuksen sivu, kumpikaan osapuoli ei ole huomannut tätä erehdystä ennen vuokrasuhteen alkamista.

- Sopimuksena voidaan pitää sellaista tilannetta, joissa molemmat osapuolet ovat antaneet positiivisen tahdonmuodostuksen sopimuksen kohteena olevasta seikasta. Näin ollen siis Suomessa allekirjoituksen puuttuminen sopimuksesta ei merkkaa kaiketi mitään jos asioista on sovittu todisteellisesti muutoin, esimerkiksi sähköpostitse. Koska kyseessä on kuitenkin asunnonvuokrasopimus ja koska en jaksa tässä nyt mennä siteeraamaan huoneenvuokralakia, heitän pikaisen arvauksen että asuinhuoneiston vuokraamista koskevan sopimuksen on Suomessa oltava kirjallinen ja osapuolten allekirjoittama.

- tilanteessa sovelletaan Ranskan huoneenvuokralakia jonka mukaan vuokrasoppari on oltava allekirjoitettu ja päivätty. Näin ollen allekirjoittamaton vuokrasopimus rinnastetaan kaiketi tilanteeseen, jossa sopimusta ei olisi olemassa ollenkaan.

- näin ollen, vaikka sopimuksessa on mainittu 3 kk:n irtisanomisaika, sovelletaan tilanteessa Ranskassa yleisesti käytettyä 1 kk:n sopimuksen irtisanomisaikaa (joka on mainittu lain pykälässä viitaten sopimuksettomaan tilaan), koska vuokrasopimustahan ei tavallaan ole olemassa.

- Näin ollen F*** Y** Mr. Blanquet ja turha tulla ruinaamaan enää yhtään mitään, kuten allekirjoitusta papereihin jotka olet itse unohtanut toimittaa (äijä yritti pakottaa mua allekirjoittamaan näitä papereita tossa mun ovella yksi aamu). Jos olisin saanut tämän kyseisen puuttuvan viimeisen sivun jossa luki vuokrasopimuksen kestävän pakollisesti 24.06.2011 asti (tai muutoin 3kk irtisanomisaika), en olisi tätä koskaan alunperinkään allekirjoittanut.

ELI NYT HYVÄT IHMISET. JOS ETTE MITÄÄN MUUTA OLE MINUN VIRHEISTÄNI OPPINEET NIIN OPPIKAA SE, ETTÄ SOPIMUKSESSA (OLI KYSEESSÄ SITTEN VUOKRAAMINEN TAI MIKÄ VAIN) ON OLTAVA KIRJOITETTUNA KAIKKI ASIAT MISTÄ ON SOVITTU!! Tai jos vastaavasti haluatte opetella sopimusoikeutta kantapään kautta kuten minä, niin olkaa hyvä vaan.

Mulle on annettu seuraavanlaisia (melko kyseenalaisia neuvoja); - asunnon kirjallinen irtisanominen 1kk irtisanomisajalla - "välttele vuokraisäntää" - "älä maksa huhtikuun vuokraa, koska jos sen teet niin vuokraisäntä ei varmasti vihamielissän palauta takuuvuokrasummaa ja siinä on sitten neljä hunttia rahaa hukassa"- jos vuokraisännälle on pakko vastata jotain niin pitää sanoa että asiaa katsotaan seuraavaksi lakimiehen kanssa jos asia ei ole selvä.



Muuten opiskelu täällä on tähän asti ollut täysin naurettavaa. Ranskalaiset oppilaat eivät kuuntele tunneilla eivätkä osaa vastata helpoimpiinkaan kysymyksiin opettajan kysyessä jotain. Näin ollen mun on ollut järjettömän helppo loistaa tunneilla vaikkakin oppiaineet ovat mulle täysin vieraita. Opiskelen siis markkinointia ja laskentatoimea (vrt. julkisoikeus ja hallintotieteet Suomessa). Koulua on järjettömän vähän ja lisäksi pakollisia oppiaineita ovat liikunta ja kulttuuritoiminta. Ranskan tunneilla on pakko olla läsnä 2x viikossa kaksi tuntia. Tunnit alkavat aina vähintään vartin myöhässä ja kahden tunnin välissä on väh 20 minuutin tauko. Kerran leikimme muovailuvahalla ja kerran soittelimme jotain typeriä soittimia. Joskus on kuitenkin ollut ihan järkevääkin opeteltavaa. Yleisesti ottaen kukaan ei tiedä missä pitäisi olla ja mitä pitäisi tehdä, lukujärjestyksiä saa vain 2 viikkoa aiemmin eli elämäänsä ei voi suunnitella sen pidemmälle jos haluaa käydä koulussa. Opettajat eivät vastaa sähköposteihin eikä minkäänlaista opastusta käytäntöihin ole ollenkaan. Esimerkiksi ensimmäisessä välikokeessa oli järkyttävän helppo tietää mille paperille pitää vastata ja mitä kohtia lomakkeista täyttää kun papereita oli miljoona eikä minkäänlaisia ohjeita. Lisäksi ensimmäiset 3 viikkoa yritin metsästää mistä lukujärjestyksiä saa. Tiedän että koulutehtäviä ja koetuloksia saa käydä kysymässä naiselta jonka nimeä en muista. Yleensä joskus joku on kuullut että joku tunti on jossain paikassa muttei tiedä tarkasti missä ja milloin ja joku on voinut saada jotain tehtäviä ja joku muu on kuullut että kaikkien pitää tehdä ne ja joku saattaa tietää mitä pitää tehdä ja mistä ohjeet sen tekemiseen voisi saada. Sanoisin että vaihto-oppilasvuoden kaikkein hyödyttävin anti on kielitaidon kehittyminen, mistään koulunkäynnistä ei kyllä todellakaan voi puhua.


Eräs Ranskan tunti oli ennemmin kuvaamataidon tunti (modernia taidetta hahahhh):



Mulla ja kämppiksellä on nyt myös tavoitteena juosta puolimaratooni huhtikuun lopussa. Nyt kuitenkin meillä on niin paljon matkustussuunnitelmia (juuri varattiin Lille-Lyon-Montpellier-Cannes-
Nizza-Monaco-Pariisi-Lille, lisäksi pitäisi päästä ainakin lontooseen ja kummitätiä moikkaamaan Saksaan) että saa nähdä keritäänkö me mennä sinne maratoonille ollenkaan. Veronique juoksi tänään 16 km ilman ongelmia, mä en oo ite juossut ku korkeintaan kymppiä joten en tosiaankaan tiedä miten mulla menis se parikymppiä. Aion testata sen tossa joku päivä ensi viikolla.

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille !!!

-Heini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti