lauantai 23. lokakuuta 2010

Asuntoetsintää

Jep elikkäs sitä itseään. Meillä ei laitos tarjoa mitään asuntoa valmiina, tai ainakaan sellaisia sopimuksia ei ole tämän kyseisen yliopiston kanssa mihin olen menossa. Näin ollen vaihtoonlähtijä hoitaa itse asuntonsa. Täytyy nyt sanoa, että mä olen lähtenyt tähän ihan vaikeimman kautta. Nimittäin heti alkuunhan olisin voinut soittaa suoraan kohdeyliopiston kansainvälisistä asioista vastaaville ja kysyä onko mitään TOASin tyylistä säätiötä taikka järjestöä joka tarjoaisi opiskelija-asuntoja. Olisi ehkä ollut helpoin ja turvallisin, jos sellainen olisi. No mutta mä en tälläkään hetkellä tiedä, koska en ole soittanut sinne. Olen kai luullut että vältyn joutumasta ranskankieliseen puhelinkeskusteluun kun en soita. Tai sitten olen luullut että oon niin hyvä käyttämään googlea että jos sellainen säätiö olisi niin olisin siihen törmännyt muutenkin asuntohaussa. Hahah. No anyway, tässä kaikki se mitä olen tähän asti tehnyt:

1. Etsinyt googlesta ehkä melkein kaikilla mahdollisilla hakusanoilla ja yhdistelmillä ranskaksi ja englanniksi asuntovälityssivustoja.

2. Lukenut ilmoituksia ja kirjoitellut muutamia sähköposteja.

3. Loggautunut appartager.com asuntovälityssivustolle asunnonhakijana. Kyseisellä sivustolla ilmoitetaan vapaanaolevista kimppakämpistä ja huoneista, ja kämpän hakijat voivat rekisteröityä ja etsiä mieleisiä asuntoja. Suosittelen !!

Tässä muutamia ongelmia joihin oon törmännyt :

1) Varsinaisia opiskelija-asuntoloita on paljon, mutta niihin vaaditaan yleensä vanhempien tekemä vuokratakaus. Joihinkin vaaditaan vielä lisäksi välityspalkkio (useampia satasia) ja takuuvuokra. Itse en aio kyllä mitään välityspalkkioita maksella ellen satu löytämään jotakin todellista hinta-laatusuhteeltaan luksusasuntoa. Muutenki, näissä papereissa kysellään vanhempien sosiaalisia statuksia ja tuloja ja kaikkea ihan pili pali-tietoja suoraan sanoen, en itse halua ketään takaamaan omaa vuokranmaksukykyäni tai että joku joutuu laittelemaan omia tietojansa papereihin siks että mä saisin vuokra-asunnon, nou nou...

2) Näihin opiskelija-asuntoloihin voi ilmoittautua jonoon, mutta joutuu ilmeisesti maksamaan jonkun rekisteröitymismaksun, ja täyttelemään kaikenmoisia kaavakkeita. Muutoinkin tosi monissa asunnonvälityspalveluissa on rekisteröitymismaksu, vähän samalla tavalla kuin joissakin nettideittipalveluissa: voit selailla ilmoituksia ja ehkä rekisteröityä ja kirjoittaa jopa viestejä ilmaiseksi, mutta et saa laittaa mitään omia yhteystietojasi mihinkään näkyville tai viesteihin tms. ellet maksa rekisteröitymismaksua. Tämä appartager.com toimii siten, että vaikka et itse rekisteröidy, niin voit kirjoittaa ja vastaanottaa viestejä sellaisilta henkilöiltä, ketkä on rekisteröityneet. Näin ollen olen päässyt vaihtamaan yhteystietoja muutaman asunnontarjoajan kanssa ja saanut yhteydenottoja.

3) Luotto-ongelma. Kun hankit asuntoa yksityiseltä, mistä tiedät ettei hän huijaa sinua? -Et ehkä mistään. No tämä ongelmahan aiheutuu siitä, että et pääse katsomaan asuntoa paikan päälle ja sopimaan asioista face-to-face (ellei satu olemaan muutamaa satasta ylimääräistä käydä lentämässä ranskassa noin muuten vaan, no olen kyllä sitäkin harkinnut). Olen nyt ajatellut pyytää kuvia asunnosta, ja saada tehtyä kirjallisena vuokrasopimuksen, sekä myös jos otan kämpän jossa on kämppiksiä, jutella niiden kanssa ensin.

4) Kielitaito. Ja kun se ei riitä. :D Mulle soitti eilen ranskalaismies nimeltä Thierry, jonka kanssa neuvottelin asunnon ottamisesta puoli tuntia. Ranskaksi. Ymmärsin kyllä suht kaiken mitä hän sanoi, mutta mitäs kun et itse just sillä hetkellä saa päähäsi ranskaksi sanoja kuten "takuuvuokra", "vuokrasopimus" jne jne. Helppo siinä kysellä tärkeetä informaatiota. Sanoin sitten että kirjoitan hänelle illalla sähköpostiviestin, koska olen saanut muitakin tarjouksia ja pitää miettiä ja koska ymmärrän paremmin kaiken luettuna ja kirjoitettuna. Vaikutti tosi muikeelta tyypiltä suorastaan, jutskailtiin kaikkea ikean huonekaluista lähtien, hänellä on kuulemma ollut siinä vuokralla useita opiskelijoita ja nyt olisi tulossa yksi meksikolaistyttö, yksi kanadalainen ja sit minä, jos haluan tulla :) Katsotaan nyt mitä tapahtuu, lähetin hänelle vielä muutaman kysymyksen asuntoa koskien ennen kuin sanon mitään varmaksi. En halua mihinkään räppänään muuttaa ja sitten justiin näiden paperi- ja raha-asioiden hoituminen... Nyt sain tästä puhelusta kuitenkin ehkä sen verran varmuutta että voisin soitella noihin asuntoloihin ja kysellä onko vapaata tilaa, ja voisko se takuuvuokra riittää ettei tarvis mitään takaajia.. Kyllä äiti varmaan mun vuokran takaisi, mut mä en halua että se takaa sitä :D Noissa asuntoloissa on kuitenki sen verran valinnanvaraa et löytyis tosi halvallakin, tietysti niissä ei varmaa hiljaisia öitä paljoa vietellä, vähän sama kun olis joku hotelli jossa asuis pelkkiä vaihtari-opiskelijoita :D

Aika erikoista on se, että mun 5-6 kk mittainen vuokra-aika ei ole häirinnyt ketään, tai kukaan kehen olen ollut yhteydessä ei ole sanonut että haluaa pidempiaikaisen vuokralaisen. Hirveän vähän ylipäätään kukaan on kysellytkään mitään henk. koht. tietoja kuten että tupakoiko ja mitä opiskelee tms. juttuja. Tosi paljon niitä asuntojakin on kyllä tarjolla että vähän tuntuu että ne vuokranantajat oikein yrittää saada niitä "kaupaksi". Mutta tottakai se vaihtuvuus tollaisessa opiskelija-kaupungissa on hirmu suurta ja mä olenkin katsellut vain opiskelija-painotteisilta sivustoilta, että tottakai niitä asuntoja on paljon kun yhdet vaihtarit lähtee pois ja toiset tulee.

No mut katsotaan minkälaisen luukun saan hommattua, siitä sitten lisää :) Onneksi oon aikaisin liikkeellä niin on varaa vähän vertailla ja katsella.

- Heini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti